Artikkeli Suomen Yrittäjien omistajanvaihdoksia ja yrityskauppoja ja -markkinaa taustoittavassa Yritysmarkkinat- blogissa 18.11.2016
Alueellisen kehitysyhtiön toiminta perustuu alueen ja yritysten tuntemukseen ja jokapäiväiseen jalkatyöhön, pitkiin asiakassuhteisiin, osaamiseen ja kuntaomistajien mandaattiin. Yhtiöt ovat alueen kilpailukyvyn kehittämisen keskiössä kuntien elinvoimapolitiikan toteuttajina ja kasvun moottoreina.
Kehitysyhtiön kolme perustehtävää ovat yrityskehitys, toimintaympäristön vahvistaminen ja aluemarkkinointi. Pohjimmiltaan se pohtii tulevaisuuden suuntaa sekä kerää verkostoja ja auttaa alueen toimijoita löytämään toisensa. Kehitysyhtiö tekee omin voimin paljon, mutta vielä enemmän se vivuttaa yhteistä toimintaa seudun elinvoiman vahvistamiseksi.
Jalkatyö alueen yrityksissä on kehitysyhtiön päivittäistä tekemistä. Se mahdollistaa asiakasyritysten sparraamisen tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Osa yrityksen valmistamista tulevaisuuden muutoksiin on omistajanvaihdoksen pohtiminen hyvissä ajoin ennen kuin se tulee ajankohtaiseksi. Ajoissa aloitettu valmistautuminen tuo vaihdosprosessin ryhtiä, antaa mahdollisuuden tehdä liiketoimintaan mahdollisesti tarvittavia muutoksia ja harkita eri vaihtoehtoja – kiirehtimättä!
Ajoissa aloittaminen mahdollistaa myös yrittäjän henkisen valmistautumisen isoon päätökseen: hallittuun luopumiseen elämäntyöstä. Parhaassa tapauksessa hallittu omistajanvaihdos on kaikkien kannalta myönteinen muutos, luopuja saa yrityksestään arvonmäärityksen mukaisen korvauksen ja uudet yrittäjät hyvän pohjan jatkaa.
Kehitysyhtiöt ympäri maata tekevät omistajanvaihdosasioissa yhteistyötä Suomen Yrittäjien, Kauppakamarin, Finnveran ja Uusyrityskeskuksen kanssa. Luonteva rooli kehitysyhtiölle ov-kysymyksissä on asian nostaminen esille yrittäjän kanssa, vaihtoehtojen esiintuonti ja tarjolla olevasta asiantuntija-avusta kertominen.
Olemassa olevien työpaikkojen säilyttäminen on yhtä arvokasta kuin uusien luominen. Toimivaa yritystä voi myös kasvattaa nopeammin kuin alusta lähtevää. Pienemmillä paikkakunnilla toteutumaton omistajanvaihdos ja yrityksen toiminnan lopettaminen voi johtaa dramaattiseenkin palvelutason laskuun.
Onnistuneet omistajanvaihdokset ovat ensiarvoisen tärkeitä alueiden elinvoiman kehittämisessä ja siten keskeinen osa kehitysyhtiöiden tehtäväkenttää.
SEKES-verkosto
Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKESin 42 jäsenyhtiötä ja niiden noin tuhat yrityskehityksen ammattilaista ovat kattavin yrityskehitystyötä tekevä verkosto Suomessa, SEKES-yhtiöillä on vuosittain noin 35 000 yrityskontaktia.