Kehitysyhtiötoiminnan kehittäjä

SEKESin lausunto Kasvuyrittäjyyden ohjelmasta (sis. Mittelstand)

Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut hallitusohjelman mukaisen kasvuyrittäjyyden ohjelman TÄSSÄ  (sis. Mittelstandin).  Mittelstand-yritysten merkitys Suomen kansantaloudelle on yritysten pieneen lukumäärään nähden suuri, sillä nämä yritykset ovat potentiaalisia uudistujia, kestäviä kasvajia, verkostojen kasvattajia sekä kansainvälistyjiä.

SEKES pitää ohjelmaa tarpeellisena ja oikean suuntaisena ja tuo esiin seuraavaa:

Kuntien kehitysyhtiöiden tai elinkeinotoimien 1500 yrityskehittäjää palvelee vuosittain suuruusluokkana 80 000 yritystä, mutta niitä ei luonnoksessa ole huomioitu lainkaan pl. yksi alaviite. Kuntien yrityskehitys muodostaa keskeisen resurssin Kasvuyrittäjyyden ohjelman toteuttamiseksi ja huomioiva paremmin.

Kehitysyhtiö / elinkeinotoimi on lähellä yritystä oleva, pitkäaikainen tuki, joka palvelee yrityksiä sen kaikissa vaiheissa, yhtenä keskeisenä kasvusparraus. Kehitysyhtiö/elinkeinotoimi myös toimii ikkunana ja ohjauksena muihin julkisiin ja yksityisiin yrityspalveluihin, sisältäen Team Finland -palvelut. Vuonna 2022 tehdyssä Team Finland -toiminnan tehokkuusselvityksessä kuntien neuvonnan todettiin tuovan Business Finlandin jälkeen eniten asiakasleadejä Team Finland -palveluketjuun.  Kuntien yrityskehitys auttaa yrityksiä kasvamaan myös Mittelstand -luokkaan ja on merkittävä yritysten kasvumoottori.

SEKESin kommentit toimenpide-ehdotuksiin

  1. a) Kun TEM -vetoisesti kehitetään asiakkuusyhteistyön malleja, kytketään kehitysyhtiöt/elinkeinotoimet mukaan esim. SEKESin kautta
  2. c) Kehitysyhtiöt / elinkeinotoimet ovat valtakunnallinen väylä tavoittaa laajasti kyvykkäät pk-yritykset yhteistyöhön tutkimuslaitosten kanssa. Tiivistetään yhteistyötä Team Finlandin ja kehitysyhtiöiden kanssa TKI-kyvykkäiden pk-yritysten saamiseksi mukaan tutkimuslaitosyhteistyöhön ja Business Finlandin rahoituspalvelujen piiriin.
  3. c) Kehitysyhtiöt / elinkeinotoimet aktivoivat jo nykyisellään merkittävän määrän pk-yrityksiä EU-rahoituksen hakuun ja hyödyntämiseen. Kytketään kehitysyhtiöt / elinkeinotoimet mukaan TEM-toimenpiteisiin EU-rahoitusvälineiden käyttöönotossa.
  4. Kehitysyhtiöt / elinkeinotoimet muodostavat valtakunnallisesti yrityksille tärkeimmän ikkunan Team Finland -palveluketjuun ja alueelliset Team Finland -koordinointiryhmät ovat toimiva alusta alueen eri yrityspalvelutoimijoiden yhteistyölle
  • huomioidaan nykyistä vahvemmin kehitysyhtiöt / elinkeinotoimet kaikessa Team Finland -toiminnassa
  • otetaan laajasti käyttöön 2022 luodut hyvät käytänteet Team Finland -koordinointiryhmissä
  • valtakunnalliseen Team Finland -johtoryhmään asetetaan edustus kehitysyhtiöstä / elinkeinotoimista SEKESin kautta.

15. Vuoden 2025 TE-uudistus siirtää työvoimapalvelut kuntien perustamille työllisyysalueille.  Jotta yritysten työvoimatarpeita voidaan tehokkaasti palvella, täytyy tietysti tuntea niiden työllisyys- ja  koulutustarpeet sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä. Kuntien kehitysyhtiöt ja elinkeinotoimet tuntevat perusteellisesti alueen yritysten tarpeet ja näin ne tulee kytkeä mukaan tuomaan tämä kysyntätieto työllisyysalueille ja tarvittaessa myös auttamaan yrityksiä rekrytoinnissa.

15 c) Ohjelmassa esitetyt rahain siirrot ammatillisesta opetuksesta yliopisto-opetukseeen voivat köyhdyttää kasvukeskusten / yliopistoalueiden ulkopuolista kyvykkyyttä kehittyä ja jopa suorittaa kannattavaa yritystoimintaa. Esimerkiksi paljon esillä olleet inestoinnit puhtaaseen energiaan ja vielä tärkeämpänä niiden mahdollistamat uudet teolliset investoinnit tapahtuvat yleensä kasvukeskusten ulkopuolella. Näkökulmaa käsitellään kohdassa 15 d). missä ehdotettuja toimia SEKES pitää tärkeänä ja toteaa kehitysyhtiöissä jo olevan laaja tieto yritysten työvoima- ja koulutustarpeista ennakointityön pohjaksi.